niedziela, 17 marca 2013

Kurczak z pieczarkami i szpinakiem w lekkim sosie śmietanowym


Czasami szybkie obiady mogą okazać się naprawdę smaczne. Dzisiaj moja propozycja na błyskawiczny obiad, który nie wymaga specjalnych przygotowań a smakuje wyśmienicie. 
Orkiszowe tagliatelle z kurczakiem ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym.











Składniki:

-200g makaronu orkiszowego tagliatelle
-200g piersi z kurczaka
-pieprz
-przyprawa do kurczaka
-oliwa z oliwek
-150g pieczarek
-150g szpinaku mrożonego
-200ml śmietanki owsianej, ryżowej lub sojowej



































Sposób przygotowania:


Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do kurczaka, odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. W rondlu na odrobinie oliwy podsmażyć szpinak aż do całkowitego rozmrożenia. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć kurczaka na złoty kolor i odłożyć na miseczkę. Na patelnię wrzucić pieczarki i dusić do zmniejszenia objętości, dodać kurczaka, szpinak i po kilku minutach wlać śmietankę. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Mięso z sosem wyłożyć na makaron.






Wartości odżywcze:

Szpinak -  jest jednym z najzdrowszych warzyw, ponieważ zawiera najwięcej witamin oraz składników mineralnych. Nie może równać się z żadnym innym warzywem. Na 100 gram szpinaku przypada aż 2,4 mg żelaza, oraz 48,8 mg witaminy C. Warzywo to bogate jest również w: sód, magnez, potas, wapń, fluor, czy karoten.

Śmietanka owsiana - zawiera jedynie 13% tłuszczu i można jej używać do gotowania i na zimno, bardzo dobrze zastępuję tradycyjną śmietanę. Stosuję zamiennie z sojową, ryżową i orkiszową, dzięki czemu sosy i zupy są lekkie i zdrowe. Tradycyjnej śmietany nie stosuję już od kilku lat, bardzo źle się po niej czułam. Alternatywą okazały się wyżej wymienione. Ze wszystkich 4 najbardziej lubię sojową, jest niezwykle kremowa i dodaję charakterystycznego smaku, ale polecam wszystkie jako zamienniki zwykłej śmietany.


Smacznego!!!




2 komentarze:

  1. niech no tylko tę śmietankę znajdę...
    musi byc pycha! po składnikach widzę, że rewelacja... zapisuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam również sojową, ja już bardzo dawno stosuje je zamiast tradycyjnej śmietany. Według mnie potrawy są smaczniejsze. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń