piątek, 29 marca 2013

Muffiny marchewkowe



Do ogromu ciast wielkanocnych można dodać również coś zdrowego, nie będziemy wtedy musieli zasypywać się wyrzutami sumienia, że wrzucamy w siebie kolejne porcje słodkich i ciężkich ciast. Zawsze lepiej zjeść kawałek tardycyjnego ciasta i zdrową muffinkę zamiast dwóch kawałków tradycyjnego ciasta:) Ale czas Świąt to nie czas na wyrzuty sumienia, myślę, że to jeden z okresów kiedy możemy sobie pozwolić na małe co nie co!








Muffiny marchewkowo-otrębowe


Skład:

- 3 jajka
- 200g marchewki
- 200g jogurtu naturalnego
- 200g otrębów (dowolne)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g pokrojonych orzechów
- 20g rodzynek
- jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie może dodać cukier








Sposób wykonania:

Marchewkę rozdrabniam w robocie. W dużej misce łączę: otręby, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaję jajka, jogurt i startą marchewkę. Wymieszać i dodać bakalię. Ponownie dokładnie mieszam. Masę nakładam do sylikonowych foremek. Z porcji wychodzi około 18sztuk. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 25-30minut. Muffinki pozostają świeże nawet przez tydzień.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz