niedziela, 24 marca 2013

Sałatka z grillowaną cukinią i krewetkami oraz zupa krem z pora

     


Z ostatniej chwili: dzisiejszy obiad był całkowicie spontaniczny ale wyszedł tak pyszny, że nie zdołałam się powstrzymać i nie pochwalić się przed Wami. Napewno zasługuje na miano zdrowego i lekkiego. Z drugiej strony gwarantuje pełne uczucie sytości przy maksymalnej ilości zdrowych składników i witamin.
Pierwsze danie to Zupa krem z pora wykonana w Thermomixie, natomiast danie drugie to
 Sałatka z grillowaną cukinią i krewetkami na rukoli.









































Krem z porów - zupkę przygotowałam w Thermomixie a przepis pochodzi z książki "Nasi przedstawiciele polecają"



Składniki na 2 porcje:
- 200g pora pokrojonego na kawałki
- łyżeczka oleju (zastąpiłam olejem kokosowym)
- 150g obranych ziemniaków
- 400g wody
- sól ziołowa
- pieprz
- w przepisie jest jeszcze 10g masła, które dodaję się wtrakcie gotowania, ja go jednak nie dodaję










Sposób przygotowania:

1. Kawałki pora podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do naczynia miksującego, dodać ziemniaki, rozdrobnić 7s/obr. 5
2. Dolać 150g wody, dodać sól, pieprz i opcjonalnie masło, gotować 7min/100C/obr.2, następnie zmiksować 1min/stopniowo zwiększając obroty od 1 do 9
3. Dolać 250g wody, gotować 5min/100C/obr.3





Sałatka z grillowaną cukinią i krewetkami na rukoli


Składniki:

- rukola
- pomidorki koktajlowe
- nasiona słonecznika lub dynii
- łyżeczka oleju lnianego
- cukinia
- krewetki
- zioła prowansalskie








Sposób przygotowania:

Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojone ćwiartki pomidorków, posypać nasionami i polać olejem lnianym. Pokrojoną w talarki cukinię i krewetki posypać ziołami. Rozgrzać wcześniej posmarowaną olejem kokosowym patelnię i zgrilować cukinię, gdy już z obu stron będzie miała charakterystyczną brązową skórkę przesunąć na jeden bok patelni, a na drugim zgrilować krewetki. Następnie całość dodać do sałatki na talerzu.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz