czwartek, 25 kwietnia 2013

Wołowina z makaronem sojowym


Dzisiaj pora na propozycję obiadową. Jak to zwykle u mnie bywa dość łatwa i szybka. Tylko takie dania lubie najbardziej, proste w przygotowaniu i jednocześnie smaczne. 



 Wołowina z makaronem sojowym. 






Składniki ( 2 porcje ):

- 250g polędwicy wołowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- odrobina pasty wasabi (zawsze używam z saszetek, które dołączane są do sushi na wynos)
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy 
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 cebulka
- garść suszonych grzybów
- 500ml bulionu
- 300g makaronu sojowego



Sposób przygotowania:

Przygotować marynatę do mięsa, wymieszać: sos sojowy, wasabi i rozgnieciony czosnekPokrojoną na wąskie paski polędwicę pokryć marynatą i odstawić najlepiej na kilka godzin. Grzyby pokroić i namoczyć w gorącej wodzie. W woku rozgrzać olej i smażyć pokrojoną w paski paprykę czerwoną i chili, cebulkę i wcześniej namoczone grzyby do miękkości. Ściągnąc warzywa i włożyć mięso, smażyć 2-3 minuty i dolać bulion, dusić do zredukowania i miękkości mięsa, następnie dodać warzywa i przygotowany według przepisu na opakowaniu makaron sojowy. Całość  smażyć chwilkę w woku do połączenia smaków.










Wartości odżywcze:


Makaron sojowy - wydawałoby się, że otrzymuje się go z soi, ale nazwa handlowa jest mylna. W rzeczywistości w jego składzie można znaleźć przede wszystkim skrobię otrzymywaną z fasoli mung. Zawiera około 10% białka, ma niewiele tłuszczu. Jest bezglutenowy. Ma postać długich, przezroczystych nitek. Wystarczy zalać go wrzątkiem, nie wymaga gotowania. Najlepiej smakuje jako dodatek do zup, sajgonek, można go podawać mięsem i warzywami. Jego indeks glikemiczny jest dośc niski, wynosi ok. 30.









Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz