wtorek, 25 czerwca 2013

Gryczane naleśniki


W ofercie jednego ze sklepów ze zdrową żywnością wpadł mi w oko dość ciekawy wynalazek.
A jest nim gryczana mieszanka na naleśniki. Uwielbiam naleśniki i często eksperymentuje z różnymi mąkami, bo jak wiecie wyeliminowałam mąkę pszenną i ograniczam wogóle gluten. Mieszanka ta jest właśnie bezglutenowa i bez cukru. A na tym zawsze się skupiam. Dla zainteresowanych produkt może być również świetnym rozwiązaniem dla wegan, ponieważ jest możliwość przygotowania ciasta bez dodatku jajek. 










W składzie znajdziemy m.in.: mieloną grykę, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i tapioke.





Poniżej wartości odżywcze:







Całe opakowanie to 375g. Podzieliłam więc całość na trzy razy.

Składniki:

- 125g mieszanki
- 60 ml zimnej wody
- 30ml mleka
- 1 jajko
- dodałam również pół łyżeczki oliwy żeby uniknąć smarowania patelni


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli zależy nam na cieńszych naleśnikach można dodać więcej płynów. Smażyć na rozgrzanej patelni.
















Smacznego!!!

2 komentarze: